Żywienie

Tajemnice suszonych gryzaków dla psów. Czy wiesz, jak są produkowane?

Gryzaki dla psów stanowią nieodłączny element codziennego życia naszych pupili. Dostępne w różnych smakach i kształtach, te pyszne przysmaki cieszą się ogromnym zainteresowaniem zarówno wśród czworonogów, jak i ich właścicieli. Jednak czy zastanawialiście się kiedykolwiek, jak są produkowane te tajemnicze, suszone przysmaki? Co kryje się za procesem ich wytwarzania?

Fot. Anna Kawalec, Pufoświat

Przyjrzymy się bliżej procesowi produkcji suszonych gryzaków dla psów i odkryjemy, jakie sekrety skrywają się za smakiem i jakością ulubionych przekąsek naszych pupili. Dzięki głosom samych producentów tych przysmaków poznamy kulisy branży, która nieustannie stara się sprostać rosnącym oczekiwaniom klientów, dbając jednocześnie o zdrowie i satysfakcję naszych czworonożnych przyjaciół.

Czy suszone gryzaki są bezpieczne?

Na to pytanie szczegółowo staraliśmy się odpowiedzieć TUTAJ. Producenci i dystrybutorzy dopełniają wszelkich starań, by określone normy zostały spełnione. Pani tech.wet. Agata Adamska opowiedziała nam o normach i wytycznych przestrzeganych w firmie Petner:

“Przyjemność jedzenia nie musi oznaczać rezygnacji z wartości odżywczych i bezpieczeństwa. Naszym priorytetem jest zabezpieczenie produktów przed bakteriami i grzybami. Dlatego stosujemy hermetyczne opakowania, które zapewniają ochronę przed czynnikami zewnętrznymi. Zgrzewane woreczki zapewniają bezpieczne środowisko, które minimalizuje ryzyko zanieczyszczenia i zabrudzenia. Hermetyczność opakowania utrzymuje świeżość przysmaków, zapobiegając dostępowi wilgoci i powietrza, które mogą prowadzić do rozwoju pleśni oraz bakterii, oraz chroni przed utratą aromatu i wartości odżywczych. Po produkcji nasze przysmaki są przechowywane w chłodnym miejscu bez dostępu do światła. Dzięki sprawnym procesom logistycznym zmniejszamy do minimum czas transportu i związane z nim narażenie na wahania temperatur. Dzięki temu mamy gwarancję, że nasze przysmaki zachowują swój naturalny smak i wartość żywieniową.”

Fot Meat Stuff || @dogografia
Gdzie produkowane są suszone przysmaki dla psów?

Gryzaki i suszone przysmaki dla psów dobrych polski firm są produkowane w naszym kraju. Często całość produkcji odbywa się w jednym zakładzie (produkcja własna). O tym gdzie produkowane są przysmaki opowiada Pani Magdalena Pisarczyk właścicielka firmy Meat Stuf:

“Produkcja własna rozumiana jako proces od momentu zakupu surowca do wytworzenia wyrobu gotowego stanowi w naszym zakładzie około 90%. Wspomagamy się zakupem od innych zaufanych producentów tylko w zakresie produktów, w których się nie specjalizujemy, czyli głównie wytworzonych z kurczaka i ryb. Niemniej jednak nawet towary kupione od innych producentów w naszym zakładzie muszą przejść odpowiednie procedury księgi HACCP i zostać poddane ostatniemu etapowi produkcji – sterylizacji termicznej, żebyśmy mieli pewność, że produkt jest bezpieczny pod względem mikrobiologicznym”.

Jak produkuje się suszone przysmaki i gryzaki?

To jak produkowane są przysmaki dla naszych czworonożnych przyjaciół ciekawi chyba każdego opiekuna. Co sprawia, że są tak trwałe, nie psują się, a psy za nimi przepadają? Choć część produkcji jest owiana tajemnicą, a na ostateczny efekt wpływa jakość mięsa czy temperatura suszenia, na te pytanie odpowiedziała nam Pani Magdalena Pisarczyk właścicielka firmy Meat Stuf::

Proces produkcji jest bardzo prosty, bo w przypadku wielu produktów polega tylko na obróbce ręcznej mięsa, a następnie suszeniu przez około 24-48 godzin. Taka procedura dotyczy wszelkich gryzaków z podrobów i mięsa. Trochę dłuższej obróbki wymagają produkty typu uszy czy skóry, bo wymagają uprzedniego odwłoszenia, czegoś w rodzaju depilacji, która odbywa się w specjalnych bębnach garbarskich. Naszą przewagą jest to, że produkujemy gryzaki w niewielkich partiach produkcyjnych, dzięki czemu rotują one bardzo płynnie i klient otrzymuje zazwyczaj produkty wyprodukowane co najwyżej 1-2 miesiące wcześniej, a więc z prawie dwuletnim okresem przydatności do spożycia.

Jak udaje się zapobiegać dodawaniu do produktów sztucznych barwników, konserwantów lub wypełniaczy?

W dzisiejszych czasach, kiedy dbanie o zdrową żywność stało się priorytetem zarówno dla ludzi, jak i naszych pupili, pytanie o to, jak producenci gryzaków dla psów unikają dodawania sztucznych barwników, konserwantów i wypełniaczy, staje się niezwykle istotne. Pan Tomasz Mastalerz przedstawiciel marki Samo Mięso / E-PIES.EU, dzieli się swoim doświadczeniem: “Opracowanie specjalnej technologii suszenia mięsa w niskich temperaturach zajęło nam kilka miesięcy. Dzięki temu procesowi nasze przysmaki nie muszą zawierać żadnych chemicznych dodatków – nasze gryzaki zawsze są monobiałkowe i zawsze jest to 100% mięsa.”

Pani Magdalena Pisarczyk właścicielka firmy Meat Stuf, podkreśla, że podjęcie decyzji o niestosowaniu konserwantów, wypełniaczy i innych sztucznych substancji nie jest łatwe, ponieważ niesie ze sobą pewne ryzyko. Mówi: “Wbrew pozorom, zrezygnowanie z tych substancji wiąże się z ryzykiem zwiększonej ilości reklamacji z powodu pleśnienia, nadmiernego kruszenia produktów czy pojawienia się żuków padlinożernych. My postanowiliśmy jednak ponieść to ryzyko, ponieważ sami unikamy przetworzonej żywności i chcemy, żeby nasze psy również jadły to, co naturalne i zdrowe.”

Fot. Ilona Parzych, Cukierkowo
Co wyróżnia suszone gryzaki i przysmaki dla psów polskich producentów?

To, co wyróżnia suszone gryzaki i przysmaki dla psów od polskich producentów, to przede wszystkim troska o jakość, naturalność i świeżość. Pani Magdalena Pisarczyk właścicielka firmy Meat Stuf:, podkreśla, że “Nasze produkty wyróżnia przede wszystkim jakość, naturalność i świeżość, a klienci chwalą sobie dodatkowo bogaty asortyment. Posiadamy ponad 100 produktów w ofercie. Są w niej zarówno produkty cenowe – na każdą kieszeń, jak również produkty premium, dla najbardziej wymagających.” Dodatkowo, producent dba o ułatwienie wyboru klientom poprzez podział produktów na kategorie, które są opisane na etykietach, takie jak “Dla alergika,” “Na długie żucie,” “Na dobre trawienie,” “Do treningu,” “Dla szczeniaka i seniora,” oraz “Dla wszystkich psów.” Co istotne, produkty są pakowane na świeżo, co sprawia, że są one aromatyczne, świeże i atrakcyjne dla psów.

Z kolei Pan Tomasz Mastalerz przedstawiciel marki Samo Mięso / E-PIES.EU, podkreśla staranną selekcję mięsa pochodzącego od polskich dostawców, co gwarantuje najwyższą jakość wytwarzanych przysmaków. “Smaczki nie zawierają ulepszaczy, wypełniaczy ani wzmacniaczy smaku. Tylko i aż – samo mięso. Dodatkowo proces suszenia odbywa się w niskiej temperaturze, co sprawia, że przysmaki są odpowiednie dla psów na BARFnej diecie. Produkty są ręcznie przygotowywane i krojone, a proces produkcji odbywa się w rodzinnej manufakturze pod stałym nadzorem weterynaryjnym, co gwarantuje zarówno jakość, jak i świeżość produktu. W efekcie końcowym otrzymujemy przysmaki o pięknym wyglądzie i zapachu, a przyjazna środowisku opakowanie dodaje im dodatkowego uroku.”

Pani tech.wet. Agata Adamska z firmy Petner opisuje ich produkty następująco: “Przysmaki Petner to idealne urozmaicenie codziennych psich posiłków, a także doskonała forma zdrowej nagrody po treningu. W czym tkwi nasza tajemnica? Suszki Petner to produkty 100% naturalne, wyprodukowane z całych kawałków mięsa. Naszym flagowym produktem jest linia suszonych skór. Sześć wariantów do wyboru sprawia, że każdy pies znajdzie odpowiedni dla siebie skład i twardość skóry.
Nasze przysmaki są produkowane z polskiego surowca, co gwarantuje nie tylko wysoką jakość, ale również wsparcie dla rodzimych producentów. Współpracujemy z kilkoma polskimi fabrykami, a każda z nich dostarcza nam swoje najlepsze produkty”.

Te trzy podejścia do produkcji suszonych przysmaków dla psów podkreślają zaangażowanie polskich producentów w dostarczanie produktów najwyższej jakości, które spełniają oczekiwania zarówno właścicieli, jak i ich czworonożnych przyjaciół.

Fot. Katarzyna Rożko, MaybyChart

Jakość jest najważniejsza

Jako opiekunowie często nie wiemy, gdzie kupować zdrowe smakołyki dla czworonogów. Problem stanowi dla nas nie tylko wybór ale i przechowywanie takich gryzaków. Dr. Jacek Wilczak podkreśla istotną rolę producentów i dystrybutorów: “Rolą dystrybutora i producenta oprócz zapewnienia właściwych warunków przechowywania produktów, jest także edukowanie opiekunów w aspekcie bezpieczeństwa produktów wykorzystywanych w żywieniu psów i kotów. Jeżeli opiekunowie psów i kotów wchodząc do sklepu, będą widzieli tego typu produkty przechowywane w niewłaściwy sposób, bazując na zaufaniu do dystrybutora i producenta będą traktowali je jako właściwe. Tymczasem źle przechowywane przekąski stanowią realne ryzyko dla zdrowia psa i kota.”

W kontekście tych słów w kontekście tych słów wartoarto zwrócić uwagę na znaczenie edukacji opiekunów zwierząt, aby świadomie podejść do wyboru przekąsek dla czworonogów oraz zwrócić uwagę na przechowywania tych produktów.

Produkcja suszonych gryzaków topowych polskich producentów, to często opowieść o zaangażowaniu i pasji w dostarczanie zdrowych i smacznych przysmaków dla naszych czworonożnych przyjaciół. Jak pokazują wypowiedzi pani Magdaleny Pisarczyk, pana Tomasza Mastalerza oraz pani Agaty Adamskiej, producenci skupiają się na jakości surowców, procesie produkcji wolnym od sztucznych dodatków, oraz na zachowaniu naturalności i świeżości. To podejście sprawia, że produkty te zyskują zaufanie zarówno od strony klientów, jak i zwierząt, a ich różnorodność i jakość stawiają je na czele rynku przysmaków dla psów w Polsce.

Reklama



Podobne artykuły