Dieta bezglutenowa: tak czy nie?
Karmy bezglutenowe z roku na rok stają się coraz bardziej popularne wśród opiekunów psów. Czy powodem jest moda, zdrowie, a może lepsza jakość karmy?
Aż 83% naszych czytelników stosuje karmy bezzbożowe! Uznają je za lepsze jakościowo i zdrowsze, a największą wagę przy zakupie przykładają do składu. W jaki sposób zawartość glutenu wpływa na organizm naszego psa? Czy warto zmienić dietę czworonoga i wyeliminować zboża?
Gluten, ze względu na swoje właściwości, pochodzi od słowa „glue”, czyli klej. Jest to mieszanina białek roślinnych (głównie glutenin i gliadyn) występujących w zbożach takich jak pszenica, żyto, jęczmień, owies, a także ich pochodnych (np. pszenżyto). Należy zaznaczyć, że gluten nie występuje we wszystkich zbożach. Jego obecności nie stwierdza się w ryżu, kukurydzy, prosie czy też komosie ryżowej.
Szeroko pojęte zboża dodawane są do karm ze względu na wysoką zawartość skrobi, czyli źródła węglowodanów. Najczęściej są to właśnie rośliny będące źródłem glutenu, czyli wymienione wyżej pszenica, żyto, owies, jęczmień. Jednak korzysta się również ze zbóż i ziaren traw niezawierających glutenu: kukurydzy, sorgo, prosa czy ryżu. Karma z ich zawartością dalej może być oznaczona jako bezglutenowa! Zboża dodawane są zazwyczaj do karm suchych ze względu na procesy produkcyjne, jednak dostępne na rynku są również karmy mokre z ich zawartością.
Skąd się wzięło „gluten free”?
Na sklepowych półkach możemy bez trudu odnaleźć żywność dla ludzi oznaczoną jako „gluten free” – pozbawioną glutenu. Zaopatrują się w nią osoby cierpiące na chorobę immunologiczną zwaną celiakią. Tylko ścisłe ograniczenie spożywania produktów zbożowych, zawierających gluten pozwala im uniknąć komplikacji zdrowotnych. Zaniedbania diety prowadzą do uciążliwych objawów ze strony układu pokarmowego (wzdęcia, biegunki) oraz poważnych chorób takich jak stany zapalne jelita czy zniszczenie kosmków jelitowych.
Nietolerancje pokarmowe i alergie
Nasze czworonogi również mogą cierpieć na nietolerancję glutenu lub alergię na te białka. W przypadku nietolerancji glutenu, tak jak i u ludzi, problemy objawiają się przewlekłymi i nawracającymi biegunkami, chudnięciem, wzdęciami, wymiotami oraz niechęcią do jedzenia. Ponieważ kosmki jelitowe ulegają zniszczeniu, a substancje odżywcze nie zostają wchłonięte w odpowiednim stopniu, w rezultacie organizm zwierzaka jest niedożywiony. Choroba ta nie jest jednak często spotykana w gabinetach weterynaryjnych.
W przypadku alergii do objawów ze strony układu pokarmowego mogą dołączyć problemy ze skórą. Świąd, wysypki, pogorszenie jakości sierści, łupież czy też nawracające zapalenia uszu, mogą być objawem reakcji alergicznych.
Alergie (w tym alergie pokarmowe) to jeden z częstszych problemów, z którymi spotykam się w gabinecie. Mogą dotyczyć zarówno mięsa, jak i różnych zbóż. U pacjenta z alergią stosowanie karm bezzbożowych może być jak najbardziej wskazane. Idealnym rozwiązaniem jest wykonanie testów alergicznych, aby przekonać się, na jakie konkretnie zboże zwierzę jest uczulone. Jest to najłatwiejsze rozwiązanie, ponieważ od razu dostajemy odpowiedź i możemy dobrać pokarm idealnie dostosowany do potrzeb. Już bez wykonania testów alergicznych przy wprowadzeniu diety bezzbożowej możemy się przekonać, czy to one były źródłem problemów zdrowotnych – mówi lek. wet. Barbara Letiarin.
Dieta zdrowych psów
Zawartość zbóż i węglowodanów w diecie psa to temat stale budzący kontrowersje.
– Jakie węglowodany polecam w diecie psa? Oczywiście, że warzywa! Dobrze zacząć od warzyw surowych oraz takich, które poddaje się obróbce cieplnej, by zwiększyć ich strawność. Dynia, cukinia, marchew, pietruszka, seler, batat i nawet nasz polski ziemniak czy surowy zielony ogórek to fantastyczne źródła węglowodanów, oczywiście po obróbce cieplnej i rozdrobnieniu. Z surowej marchewki, możemy zrobić smakowity gryzak dla psa. Polecam owoce: jabłko, arbuz, gruszkę, banana, maliny, truskawki czy borówki. Pamiętajmy, żeby podawać je bez pestek! Dodatkowo istotne jest, aby owoce stanowiły nie więcej niż 5% diety psa, bo możemy mieć potem problem z otyłością u naszego podopiecznego. To wszystko są wartościowe węglowodany. Makaron lub zboża to nie jest wybór, który bym rekomendowała i który powinien trafić do psiej miski – podsumowuje psi i koci dietetyk Agnieszka Cholewiak- Góralczyk.
Czy dieta bez glutenu jest lepsza?
W niektórych przypadkach dieta bez glutenu to konieczność i tylko trwałe usunięcie z psiego menu pszenicy, owsa, żyta i jęczmienia zagwarantuje czworonogowi komfortowe, zdrowe życie. A co, jeśli nasz psiak nie cierpi na takie dolegliwości? Czy warto sięgać po dietę „gluten free”? To decyzja indywidualna. Warto mieć na uwadze, że wiele z cenionych karm bez glutenu to karmy bezzbożowe, eliminujące z diety zbędny nadmiar węglowodanowych wypełniaczy. W ich składzie dominuje mięso oraz warzywa i owoce. Często wzbogacone są również wartościowymi suplementami (np. chroniącymi psie stawy msm, glukozaminą lub wspierającymi pracę jelit prebiotykami i probiotykami).