Żywienie

Świąteczne przysmaki dla psiaków

Wszyscy wiemy, że większość psów najbardziej ucieszy się ze świątecznego prezentu w formie czegoś przepysznego do jedzenia! Może więc warto samodzielnie przygotować coś zdrowego i smacznego, zamiast szukać kolejnej zabawki?

Fot. Freepik

Aż trudno w to uwierzyć, że mija kolejny rok, a przed nami kolejne święta! Życzę wszystkim pięknego czasu z naszymi pupilami – spędzonego w zdrowiu i spokoju. Bez żadnych katastrof, kradzieży czekoladowego ciasta czy mdlejącej choinki, na którą wpadnie rozbawione psie towarzystwo.

Czego pies jeść nie może?

Zanim przejdziemy do bezpiecznych przysmaków, przypomnę Wam, jakich produktów absolutnie nie podajemy psu (i pouczamy wujków, ciocie i dzieciaki, że nie mogą tego robić!), a jeśli zdarzy się ich kradzież i nielegalnie pożarcie, gnamy na sygnale do lecznicy weterynaryjnej!

Niebezpieczne pokarmy:

  • cebula i szczypiorek (uwaga na sosy i wywary na bazie cebuli!),
  • winogrona oraz rodzynki,
  • orzechy makadamia (orzechy w ogóle są ciężkostrawne, a spożycie skorupki bardzo groźne – może utknąć w jelitach!),
  • czekolada (już jedna tabliczka gorzkiej czekolady na 10 kg psiaka będzie śmiertelnym niebezpieczeństwem),
  • alkohol, kawa, herbata,
  • świeże ciasto drożdżowe (fermentacja może wywołać skręt żołądka),
  • ksylitol i produkty z ksylitolem.

Dbajcie proszę, aby w ferworze przygotowywania potraw dla ludzi, psy nie miały możliwości nawet skubnięcia któregoś z powyższych składników. Święta to zawsze okres, gdy całodobowe klinki weterynaryjne pękają w szwach z powodu zatruć pokarmowych oraz innych przypadłości. Nie chcecie przecież spędzić świąt w taki sposób.

Fot. Freepik

Bezpieczne przekąski

Co bezpiecznego możemy przygotować? Suszone przysmaki, pieczone ciasteczka? A może jakiś przysmak do zlizania z maty? Oto moje propozycje:

Moje tegoroczne pomysły to rybna sałatka – dla fanów ryby, drobiowe ciasteczka, czyli coś, co lubi każdy pies oraz świąteczny mus z kaczki. Pamiętajcie, że to jedynie przysmaki – podawać je należy okazjonalnie i w niewielkiej ilości. Jeśli Wasz pies ma alergię na jakikolwiek składnik, musicie zastanowić się nad możliwym w Waszym przypadku zamiennikiem.

Rybna sałatka

Prosta sprawa! Nasza Wigilia to rybne potrawy, czemu więc nie przygotować ich również dla psa?

Co będzie potrzebne:
– 50 g łososia – filet bez skóry i bez ości,
– 50 g karpia – filet bez skóry i bez ości (jeśli twój pies nie jest fanem, użyj dorsza),
– 1 mały ziemniak,
– 1 średnia marchewka,
– 1 średnia pietruszka,
– płaska łyżka suszonej żurawiny,
Przygotuj: miska, nóż, deska, garnek, łyżka do mieszania.
Wykonanie: Banalnie proste: ugotuj obrane warzywa do miękkości i pokrój w kostkę jak do słynnej, polskiej sałatki jarzynowej! Wersja dla leniwców: rozdrobnij widelcem (psu i tak nie zrobi to różnicy). Rybę przygotuj na parze albo upiecz. Również ją rozdrobnij. Wszystkie składniki wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj. Posyp żurawiną i gotowe!

Fot. Freepik

Drobiowe ciasteczka

Klasyk. Każdy raz na jakiś czas ma szalony pomysł samodzielnego przygotowywania ciasteczek dla swojego psa. Potem na jakiś czas zapał opada, ale co pies zjadł to jego.

Co będzie potrzebne:
– 200 g mięsa mielonego z indyka (bez żadnych dodatków!),
– 1 jajko kurze,
– 1 łyżka stołowa czystka (suszonego, drobno zmielonego, bez dodatków),
– 1 łyżka stołowa mąki do wyboru: ziemniaczanej/z dyni/konopnej,
– smalec gęsi lub kaczy,
Przygotuj: miska, łyżka do wsypania mąki i czystka, piekarnik i blacha do wyłożenia ciasteczek, papier do pieczenia, ręczniki papierowe.
Wykonanie: Tu już zadanie jest nieco trudniejsze. Do miski wrzuć mięso, czystek, wybraną mąkę, a następnie wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Masę uformuj w ciasteczkowy kształt. Jeśli chcesz możesz powycinać je foremkami do pierniczków! Blachę wyłóż papierem do pieczenia, nasmaruj wybranym smalcem (nie dawaj go za dużo, bo przysmaki wyjdą zbyt tłuste). Ułóż przysmaki na uprzednio przygotowanej blaszce i piecz przez ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Jeśli przysmaki są większe – piecz dłużej. Wyjmij gotowe przysmaki i zostaw do wystygnięcia. Gotowe!

Świąteczny mus z kaczki z pieczonym jabłkiem

Mój ulubiony przepis! Proste wykonanie i pyszny smak, a do tego nadaje się do maty do lizania.

Co będzie potrzebne:
– 200 g piersi z kaczki ze skórą,
– 2 średniej wielkości jabłka,
Przygotuj: piekarnik, naczynie żaroodporne, nóż do obrania i pokrojenia jabłka, oraz nóż do pokrojenia piersi z kaczki, blender.
Wykonanie: Banalnie proste. Jabłka obierz, usuń gniazdo nasienne, podziel na ćwiartki. Pierś pokrój drobno, a następnie mięso i jabłka ułóż w naczyniu żaroodpornym. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz, aż będzie gotowe, nie za długo, aby nie było suche. Wyjmij, dolej niedużą ilość wody, potraktuj blenderem, aż będzie miało konsystencję musu. Podawaj na macie do lizania

Mam nadzieję, że przepisy Wam się spodobają! Życzę smacznego i zapraszam do lektury mojej książki – tam znajdziecie jeszcze więcej kulinarnych inspiracji!

Reklama



Agnieszka Cholewiak-Góralczyk
Prowadzi Fundację Surowe Kotki i Psy zajmującą się popularyzacją zdrowego żywienia psów i kotów, w szczególności surowymi modelami żywienia tj. dietą BARF i whole prey. Zajmuje się układaniem planów żywieniowych dla zwierząt zarówno chorych jak i zdrowych. Pracuje, jako konsultant dietetyczny w lecznicy w Warszawie. Publikuje swoje artykuły w magazynach zarówno branżowych jak i tych dla opiekunów zwierząt. Jest autorką książki „Nie dla psa (i kota) kiełbasa, czyli jak zdrowo karmić swojego zwierzaka”. Ukończyła Kurs Dyplomowy COAPE, który nadaje kwalifikacje behawiorysty zwierzęcego. Prowadzi grupę na portalu Facebook: Surowe Kotki i Psy – o prawidłowym żywieniu i opiece nad zwierzętami.

Podobne artykuły