Wydarzenia

Weekend pełen wiedzy – Kongres O żywieniu Twojego psa – praktycznie

Wiedza we współczesnym świecie jest na wyciągnięcie ręki. Wpisy, artykuły i publikacje są często dostępne za darmo w Internecie. Problemem może być wyłowienie najistotniejszych nowinek z interesującego nas zagadnienia oraz autentyczność badań czy informacji. Między innymi dlatego, takie wydarzenia jak Kongres O żywieniu Twojego psa – praktycznie są szalenie przydatne nie tylko dla opiekunów czworonogów, ale też dla osób zawodowo zajmujących się psami.

W pierwszy weekend kwietnia w warszawskiej Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego odbył się kongres po brzegi wypełniony najświeższą wiedzą dotyczącą żywienia psów. Wydarzenie zostało zorganizowane przez magazyn Dog&Sport oraz portal Dogpress.pl. Przez 2 dni w dwunastu interesujących wykładach można było zagłębić się w najświeższe informacje dotyczące żywienia psich alergików, problemu otyłości, analizy składu karm i niezbędnych składników odżywczych czy skuteczności działania olejków CBD. W przerwach można było skorzystać z możliwości i poznać produkty partnerów wydarzenia: Brit, Carnilove, IcePaw, Mirals, Vet Expert, Raw Paleo, Vetfood, Maced, Dolina Noteci, Alpha spirit, Dog Way, Game Dog, oraz Wiejska zagroda.

Dzień pierwszy

Probiotyki

Pierwszy dzień wykładów rozpoczął Prof. dr hab. Michał Jank z interesującym wykładem na temat probiotyków „Probiotyki – potrzeba wymagająca ostrożności”. W ostatnich latach stosowanie probiotyków staje się coraz popularniejsze, okazuje się jednak, że temat ten nie jest jeszcze do końca poznany. Flora bakteryjna ma wpływ na wiele aspektów funkcjonowania organizmów. Profesor Jank wskazał m.in. na znaczne działanie immunostymulujące odporność naszych podopiecznych. Z wykładu można było dowiedzieć się również o roli prebiotyków i postbiotyków.

Otyłość

Kolejny wykład „Uroczo okrągły czy poważnie chory – jak działać skutecznie przy nadwadze i otyłości” poprowadził dr Jacek Wilczak. Lekarze weterynarii oraz zwierzęcy dietetycy w swoich gabinetach często spotykają pacjentów cierpiących na nadwagę i otyłość. Problem jest bardzo poważny a wpływ na niego, obok diety czworonoga, ma wiele innych czynników. Doktor wytłumaczył mechanizm powstawania otyłości, wskazał na możliwość pojawienia się innych problemów towarzyszącym nadmiarowym kilogramom oraz przedstawił, jak dążyć do redukcji masy ciała.

Olejki CBD

Następny wykład ponownie należał do Prof. dr hab. Michała Janka, który przybliżył temat „Olejek CBD – panaceum czy placebo?”. CBD staje się coraz popularniejsze, jednak wielu z nas nie ma wiedzy o jego działaniu. Badań na ten temat jest cały czas niewiele. Profesor przybliżył w skrócie działanie układu endokannabinoidowego oraz wskazał przypadki, kiedy można sięgnąć po CBD jako wspomaganie terapii. Zaznaczył również, jak ważna w osiągnięciu celów medycznych, jest doskonała jakość i jasny skład produktu.

Małe rasy

Nie zabrakło też tematu związanego z żywieniem małych psów, które jak się okazuje mają specyficzne potrzeby. Wykład „Przez żołądek do serca – wyzwania żywieniowe psów małych ras” poprowadziła Dr Joanna Zarzyńska. Coraz częściej decydując się na psy, wybieramy rasy małe i miniaturowe. Wydają się łatwiejsze w utrzymaniu, łatwo je ze sobą zabrać w różne miejsca. Towarzysząc nam na co dzień maluchy, wpisują się w trend humanizacji, który nie może im szkodzić! Doktor wskazała na specyficzne potrzeby małych ras w kontekście żywienia.

Alternetywne białka

„Z kangurem, chrząszczem a może na bazie jajka – nowe źródła składników odżywczych” – to tytuł wykładu Dr Karolina Hołda, w którym skupiła się na wpływie produkcji zwierzęcej na środowisko. Często z ciekawości lub konkretnych wskazań medycznych sięgamy po karmę o wysokiej zawartości „mięsa human-grade” oraz nieco egzotyczne źródła składników odżywczych (kangur, krokodyl itd.). Nasze wybory nie pozostają obojętne dla środowiska i pozostawiają wyższy ślad węglowy. Doktor porównała różne źródła białka w diecie naszych czworonogów pokazując te, które są kompletne, łatwo dostępne, a ich pozyskiwanie jest etyczne.

Włókno pokarmowe

Przedostatni wykład należał do Dr Olgi Lasek mówiącej na temat: „Włókno pokarmowe – kiedy, dlaczego, za i przeciw”. Odpowiedziała na pytania czym tak w zasadzie jest włókno pokarmowe i dlaczego występuje jedynie w produktach pochodzenia roślinnego, kiedy i dlaczego powinno się włączyć do diety naszych podopiecznych oraz czy istnieją jakieś przeciwskazania. Został też, ponownie poruszony temat włókien jako prebiotyków i postbiotyków wspierających prawidłową mikrobiotę.

Dieta monobiałkowa

Ostatnim wykładem w pierwszym dniu kongresy był na temat: „Dieta w praktyce – karma monobiałkowa alternatywą dla alergika?” poprowadzony przez Dr Agnieszka Kurosad. Alergie to również częsty problem opiekunów czworonogów. Ułożenie diety dla takich zwierząt jest prawdziwym wyzwaniem. Rozwiązaniem może być dieta monobiałkowa, która może posłużyć również jako narzędzie diagnostyczne. Doktor wyjaśniła również, na czym polegają diety hydrolizowane.

Dzień drugi

Ryba w diecie

Drugi dzień wykładów rozpoczęła Agnieszka Cholewiak-Góralczyk wykładem „Dzika czy hodowlana – ryba w diecie psa”. Ryby są często używane przez nas w diecie naszych podopiecznych, zwłaszcza alergików. Uważamy je za zdrowe źródło białka, pełne kwasów Omega-3 i Omega-6 oraz witamin i mikro-, makroelementów. Temat ryb w diecie nie jest jednak tak prosty jak mogłoby się wydawać, o czym przekonała wszystkich Agnieszka Cholewiak-Góralczyk opowiadając o różnicach pomiędzy rybami dzikimi a hodowlanymi, problemami związanymi z zagrożeniem środowiska pod wpływem odłowów oraz o zastosowaniu ryb w diecie psa.

Zachowanie a żywienie

„Głodny, czyli zły – jak żywienie wpływa na zachowanie” to drugi temat wykładów poprowadzony przez Dr Sybillę Berwid-Wójtowicz. Osoby świadomie opiekujące się swoimi psami, żyją w pewnej „bańce”, w której ludzie doskonale zdają sobie sprawę z potrzeb czworonogów. Doktor opowiedziała o tym jak Polacy podchodzą do tematu opieki nad psami, pokazując jak niski jest poziom wiedzy! Ponownie został poruszony temat otyłości wśród psów. Kolejna część wykładu to wskazanie na to, jakie potrzeby żywieniowe ma pies, jak analizować historię żywieniową. Został również poruszony temat wpływu niektórych składników odżywczych na zachowanie psa (np. tryptofan, Omega-3).

Behawioryzm a żywienie

Kolejny wykład należał do Andrzeja Kinteh-Kłosińskiego: „Biologiczna potrzeba a emocje i przyjemność – karmienie zwierząt z perspektywy behawiorysty”. Żywienie zwierząt to nie tylko układ pokarmowy i mechanizmy w nim zachodzące. To również psychologia oraz procesy zachodzące w mózgu. Andrzej Kinteh-Kłosiński opowiedział o tym co dzieje się w mózgu podczas jedzenia, dlaczego tak chętnie opiekujemy się naszymi czworonogami oraz kilka praktycznych porad dotyczących tego jak postępować by pies nie był żarłokiem.

Piękna kupa

Następny temat to kolejny wykład Dr Jacka Wilczaka: „Piękna kupa – cel do osiągnięcia”. Temat odchodów próbujemy traktować jako wstydliwy i nieistniejący. Pod wpływem kultury masowej, higienizacji raczej nie obserwujemy i nie analizujemy kształtu, koloru i innych cech kału. Doktor wskazuje to jako duży błąd, ponieważ analiza odchodów może dobrze zobrazować stan przewodu pokarmowego. Doktor opowiedział procesie powstawaniu kału, jego składowych oraz o tym jak można dbać o układ pokarmowy wspierając go odpowiednimi składnikami odżywczymi.

Zboża w diecie

Ostatni wykład tego kongresu to „Przetwory zbożowe – zastosowanie w żywieniu psów, zalety i zagrożenia” opracowany przez Dr hab. Wiolettę Biel, prezentowany przez Dr Jacka Wilczaka. Opowiadał o wykorzystaniu owsa w żywieniu psów i korzyściach z tego płynących. Ponownie został poruszony temat beta-glukanów.

Podsumowanie

Kongresy takie jak ten to doskonała okazja do uzupełnienia i zaktualizowania stanu swojej wiedzy. Ogrom informacji nie sposób zapamiętać, dlatego organizatorzy zadbali o dostęp do wersji kongresu on-line. Dostęp do niego jeszcze można wykupić.

Ruszyła także przedsprzedaż książki O żywieniu Twojego psa- praktycznie”, którą każdy świadomy opiekun psa powinien przeczytać! Jest opracowywana przez prelegentów kongresu pod redakcją dr Jacka Wilczaka


Reklama



Podobne artykuły