Żywienie

Prozdrowotne właściwości karm

Zadaniem dobrze zbilansowanej karmy nie jest jedynie pokrycie zapotrzebowania na składniki odżywcze. Zwykle zapominamy o fakcie, że prawidłowe odżywianie wpływa bezpośrednio na stan zdrowia organizmu zwierzęcia.

fot. Joanna Fischer

Dostosowane do potrzeb organizmu żywienie to jeden z najważniejszych czynników decydujących o jego prawidłowym rozwoju i funkcjonowaniu. To, czym żywimy nasze zwierzę, nie tylko wpływa na odporność i długość życia, ale także istotnie na jego jakość. 

Najważniejsze jest białko, ale czy na pewno?

Można się spotkać z odmiennymi opiniami dotyczącymi najważniejszych składników karm dla zwierząt domowych. Najczęściej wspomina się o istotnej roli białka, węglowodanów czy tłuszczów, jako tych nadrzędnych ogniw pokarmowych. Nie sposób nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że opisywane składniki są podstawowymi i jednymi z najistotniejszych elementów każdej karmy, ale należy pamiętać także, że poza wyżej wymienionymi, skład dobrej jakości karmy zawiera również inne elementy, mające podnosić wartościowość danego produktu. Tego rodzaju składnikami są przede wszystkim witaminy, minerały, przeciwutleniacze oraz różne dodatki odżywcze i funkcyjne. To właśnie dzięki tym ostatnim można mówić o dietach: wspomagających stawy, okrywę włosową czy odporność zwierzęcia. Każdy ze składników w recepturze karmy ma określone zadanie. Z tego powodu warto wiedzieć, na co zwrócić szczególną uwagę podczas czytania etykiety produktu i znać prozdrowotne właściwości poszczególnych jego składników.  

Groch, czyli pospolita roślina o niedocenianych właściwościach

Groch to gatunek rośliny strączkowej o wyjątkowych wartościach odżywczych. Swoje drogocenne właściwości zawdzięcza głównie dużej zawartości białka o wysokiej wartości biologicznej. Ta niedoceniana roślina z rodziny bobowatych wciąż nie jest zbyt częstą pozycją w składzie karm dla zwierząt domowych. Grochu z powodzeniem możemy szukać w menu przygotowanym przez Carnilove w serii True Fresh, bazującej na świeżym mięsie. Wysoka zawartość witamin, głównie z grupy B, a także wielu makro i mikroelementów takich jak: żelazo, magnez, fosfor czy wapń powoduje, że roślinę tę możemy zaklasyfikować jako wysokowartościową. Ciekawy jest fakt, że zawartość białka w grochu jest porównywalna do zawartości tegoż składnika w mięsie z kurczaka. W Carnilove True Fresh znajdziemy także ciecierzycę. Należy ona do tej samej rodziny roślin co groch, przez co cechuje się bardzo podobnymi właściwościami. Jest bogatym źródłem witamin, takich jak witamina A, C, E oraz licznych pierwiastków, takich jak mangan lub cynk. Mówiąc o ciecierzycy, nie sposób nie wspomnieć o dużej zawartości antyokdysantów w tejże roślinie. Odpowiadają one za ochronę organizmu przed wpływem wolnych rodników na wszystkie jego komórki.

fot. Joanna Fischer

Prozdrowotne właściwości organizmów wodnych

W obecnych czasach bardzo wiele mówi się o poszukiwaniu alternatywnych źródeł białka w kontekście żywienia człowieka i zwierząt. W dietetyce wykorzystywane stają się białka owadów czy wodnych organizmów jednokomórkowych. Nie tylko one mogą pozytywnie wpływać na zdrowie naszych pupili. Przyglądając się innym wodnym wariacjom kulinarnym, natrafić możemy na różne ciekawe pozycje. Lemna – to łacińska nazwa zielonej rzęsy wodnej, która również znalazła się w składzie karm Carnilove. Ta niepozorna roślina ma udowodnione naukowo pozytywne działanie na organizm – działa przeciwgorączkowo, przeciwbakteryjnie i przeciwpasożytniczo! Od wieków u ludzi stosuje się ją jako element wspomagający leczenie wielu schorzeń, takich jak dna moczanowa, astma czy łuszczyca. Wszystko za sprawą zawartości cennych witamin z grupy B, C i E, a także licznych makro i mikroelementów w tym jodu, który znany jest z dobroczynnego wpływu na kościec, układ hormonalny i nerwowy. Zaraz obok rzęsy wodnej natrafić można na kolejnego mieszkańca toni wodnej – omułka. To gatunek małży, który znajduje szerokie zastosowanie w leczeniu schorzeń układu kostno-stawowego. Zawarte w nim substancje odpowiadają za wspomaganie odbudowy chrząstki i mazi stawowej oraz za zwiększenie ich elastyczności. Dzięki temu mięczakowi do organizmu zwierzęcia dostarczana jest między innymi glukozamina. Ta naturalnie występująca w organizmie pochodna glukozy odgrywa ogromną rolę we właściwym funkcjonowaniu kości i chrząstek. Oprócz tego małża zielona odznacza się bogactwem nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 o znanych wszystkim właściwościach przeciwzapalnych. Poza rzęsą wodną i małżami w składzie True Fresh znajdziemy także spirulinę. Z licznymi gatunkami tych alg spotkać możemy się w aptekach w dziale z suplementami diety. Pozytywne oddziaływanie spiruliny na organizm znane było już w starożytności. Wysoka zawartość białka, bardzo wielu witamin, beta-karotenu i innych składników o działaniu antyoksydacyjnym  znakomicie dopełnia działanie innych składników karm. 

Imbir, ponadczasowa i wciąż doceniana przyprawa

W medycynie człowieka od wielu wieków znane są dobroczynne właściwości imbiru. Działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne jest głównym argumentem przemawiającym za stosowaniem korzenia imbiru także w żywieniu zwierząt domowych. Wszystko to możliwe jest za sprawą gingeroli. Ta grupa biologicznie czynnych składników ma bardzo silne działanie antyoksydacyjne. Ich działanie odtruwające, przeciwbólowe i regulujące poziom cholesterolu we krwi zostało udowodnione naukowo. Bulwy imbiru są bogate w niezbędne węglowodany, witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne, takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Nie bez powodu szefowie kuchni i dietetycy chętnie korzystają z pozytywnego wpływu tej rośliny na organizm.

W życiu codziennym często korzystamy z dobrodziejstw natury. Ziołolecznictwo i medycyna od początku istnienia świata wykorzystują pozytywny wpływ substancji biologicznie czynnych na organizmy żywe. Dostępność i prozdrowotne działanie tego rodzaju składników sprawia, że z powodzeniem możemy, a nawet powinniśmy stosować je także w żywieniu naszych zwierząt. Zidentyfikowano tysiące tego rodzaju substancji, dlaczego więc nie wykorzystywać ich ogromnego potencjału w trosce o zdrowie i życie naszych czworonożnych pupili?

lek. wet. Kamil Kowalczyk

ekspert ds. żywienia Brit. Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, na co dzień zajmujący się anestezjologią i intensywną terapią. Prywatnie posiadacz psa o imieniu Kaja i kota o imieniu Maja. Wielbiciel odpoczynku na świeżym powietrzu i dobrego filmu.

www.carnilove.com.pl

Reklama



Podobne artykuły